COVID-19 ÉS A GLOBÁLIS ÉLELMISZER-ELLÁTÓ RENDSZEREK

Az élelmezés és a mezőgazdaság fontos szerepet töltenek be az Agenda 2030 fenntartható fejlődési céljainak megvalósításában.

Kulcsszavak: globalizáció, élelmiszer-ellátó rendszerek, ellátási lánc, fenntarthatóság

Üzleti SZEmle - 2020. augusztus - szeptember

A COVID-19 válság hatására fokozódott a nyomás a globális élelmiszer-ellátó rendszerekre, hogy az alábbi kihívásokra megoldást találjanak:

  1. az élelmiszer- és élelmezésbiztonság fenntartása;
  2. a megélhetés biztosítása az élelmiszerláncban dolgozók számára – a termelőtől a fogyasztóig;
  3. az ágazat környezeti fenntarthatóságának biztosítása.

Az OECD tanulmány szerint az élelmiszerek fogyasztókhoz való eljuttatásához jól működő ellátási láncok és szociális védőhálók szükségesek. Kihangsúlyozza, hogy a problémák kezelésére irányuló mezőgazdasági politikáknak támogatniuk kell az ellátási láncban szereplő termelőket és vállalatokat annak érdekében, hogy rugalmasan tudjanak reagálni a változó piaci körülményekre. A cikk kiemeli, hogy a COVID-19 miatt fokozott erőfeszítések szükségesek a hosszú-távú fenntarthatósági kihívások kezelése érdekében. Összegzésként kitér a globális élelmiszer-ellátó rendszerek átalakításának jelentőségére, amely többek között technológiai fejlesztésekbe történő beruházások révén valósulhat meg.

 

Forrás: OECD (2020): COVID-19 and Global Food Systems. Letöltve: https://read.oecd-ilibrary.org/view/?ref=134_134299-gywwih2rh3&title=COVID-19-and-Global-Food-Systems

Összeállította:

KOLTAI JUDIT PETRA

 

PhD, egyetemi docens

Gazdasági Elemzések Tanszék

koltaij@sze.hu