SZE DUÓ-NYERTESEK BESZÁMOLÓI

A Digitális Fejlesztési Központ és a győri egyetem közös SZE Duó elnevezésű pályázatában három, oktatóból és hallgatókból álló csapat nyert támogatást az 5G technológiát alkalmazó fejlesztések területén. A pályázat célja olyan ötletek kidolgozása volt „deszkamodell” szintjén, amelyek a jövőben tovább folytathatók, és az üzleti hasznosítás is elképzelhető.

A harmadik helyezett csapat földművelési és terményállapot-felméréssel foglalkozott, fő célja a pazarlás ellen védelem (öntözés). Hőmérsékletet, páratartalmat és nyomást mértek, egyelőre klímakamrás laboratóriumi tesztüzemben. A jövőben az energiaellátás javítása, további szenzorok bevetése és a környezeti hatások elleni védelem növelése szerepel a tervek között.
 
A második helyezett csapat a katasztrófavédelmi alkalmazhatósággal foglalkozott 5G-s hálózat használatával. Ez lehetővé tenné, hogy a csupán hangalapú információ helyett valósidejű HD-videó is továbbítható legyen a hálózaton. A katasztrófavédelmi alkalmazások számára ez kiemelt jelentőségű lehet. Drónos felhasználásban az IP-kamera képét egy routeren át mobiltelefonra közvetítették.
 
Az első helyezett csapat mobil röntgengép (tüdőszűrő) képét továbbította 5G hálózaton. Jelenleg külső adattárolón kerülnek be a szűrőbuszokból a képek diagnosztizálására, ez váltható ki nagysebességű 5G hálózattal. A távdiagnózis lehetővé teszi, hogy a terepen tartózkodó mobil szűrőállomásra visszaérkezzen a lelet, amíg a páciens ott tartózkodik. A technológia bevethető állatorvosi alkalmazásban is nagytestű állatok vizsgálatakor.
 
Keep1.jpg

A Digitális Fejlesztési Központ támogatása a GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 projekt keretében valósul meg.

ddc.png

Események

Hallgatói klubkoncert 2021. október 20.
Szenátusi Ülés 2021. október 25. 14:00 - 16:00
Elektronikus ZH nap 2021. október 27. 08:00 - 15:00
Hallgatói klubkoncert 2021. október 27.