Sikerrel indult el a Magyar Táncművészeti Egyetem kihelyezett képzése a Széchenyi István Egyetemen

tanc_kepzes (2).jpgTáncművész és próbavezető diplomát szerezhetnek azok a fiatalok, akik felvételt nyertek a Magyar Táncművészeti Egyetem Széchenyi István Egyetemen indított kihelyezett képzésére. A két intézmény a komplex ismereteket nyújtó szak kapcsán szorosan együttműködik a Győri Balett-tel.

Győr, 2021. október 6. – Hancz Gábor, SZEhírek

„Hatalmas lehetőséget jelent számomra, hogy elindult Győrben ez a szak, mert a Győri Balett tagjaként sok elfoglaltságom miatt nehezen oldanám meg, hogy Budapesten tanuljak. Nem tudom, mit hoz a jövő, de ez az átfogó képzés felkészít arra, hogy koreografálhassak, próbát vezethessek később. Tetszik, hogy sokféle tárgyunk van, elsajátíthatunk többféle technikát, de például művelődéstörténettel is foglalkozunk” – válaszolta kérdésünkre Herkovics Eszter Adria. A fiatal balettművész egyike azoknak, akik felvételt nyertek a Magyar Táncművészeti Egyetem kihelyezett táncművész és próbavezető szakára, klasszikus balett szakirányra, amely a Széchenyi István Egyetemen indult el első alkalommal ebben a tanévben a nemzetközi hírű Győri Balett-tel együttműködésben.

tanc_kepzes (2).jpg

Az innovatív képzés gyakorlati helyszínét a Győri Balett biztosítja. (Fotó: Májer Csaba József)

„A Győri Balett életében ez mérföldkő, mert a képzés révén olyan életpályamodellt kínálhatunk a Győrben és a térségben élő tánctehetségeknek, amire eddig nem volt módunk” – mondta Velekei László, a társulat igazgatója, utalva arra: így tagjaik és leendő utánpótlásuk számára is elérhetővé válik, hogy felsőfokú tanulmányokat folytassanak helyben. Beszélt arról is, hogy mások mellett Kiss János, a Győri Balett korábbi igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, a Magyar Táncművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke nagyon sokat tett azért, hogy a szak elindulhasson.

tanc_kepzes (1).jpgtanc_kepzes (1).jpg

Velekei László, a Győri Balett igazgatója (fotó: Májer Csaba József)

„A szűk határidő ellenére sokan jelentkeztek a képzésre, ami fontos visszajelzés mindkét egyetemnek, hiszen azt mutatja, hogy nagy rá az igény” – tette hozzá Velekei László.

Kara Zsuzsanna, a Széchenyi István Egyetem mesteroktatója, a Győri Balett magántáncosa azt emelte ki, hogy már minden szinten, az általános és középiskolától az egyetemig elérhető táncművészeti képzés Győrben, amit a város régóta szeretett volna elérni. „Mindezt a három fél együttműködése tette lehetővé. Az oktatókat a Magyar Táncművészeti Egyetem, valamint a Széchenyi-egyetem Művészeti Kara és Apáczai Csere János Kara adja, a Győri Balett pedig nemcsak az innovatív képzés gyakorlati helyszínét biztosítja, hanem szakmai támogatást is nyújt” – hangsúlyozta.

tanc_kepzes (3).jpg

Kara Zsuzsanna, a Széchenyi István Egyetem mesteroktatója, a Győri Balett magántáncosa (fotó: Májer Csaba József)

„Győr évtizedek óta a magyar táncművészet egyik fellegvára, emiatt is rendkívül örömteli, hogy végre a felsőfokú balettképzés is megjelent a városban. Ez lehetőséget ad az itteni művészek diplomához jutására és új tehetségek idevonzására. A Művészeti Kar örömmel vállal részt az oktatásban és a zenei háttér biztosításában” – fogalmazott dr. Hontvári Csaba, a kar dékánja.

Események

Elektronikus ZH nap 2021. október 27. 08:00 - 15:00
Domokos Bernadett értekezésének védése 2021. október 27. 10:00 - 11:30
Hallgatói klubkoncert 2021. október 27.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. október 29. - 2021. október 30.