Insula Magna látogatóközpontot és könyvtárat avattak a Széchenyi-egyetem mosonmagyaróvári karán

ovar_atadasok (2).jpgA Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kampuszán, a várkapitány-épületben kapott helyet a szigetközi értékeket bemutató Insula Magna látogatóközpont. A létesítményben nyílt meg az Egyetemi Könyvtár és Levéltár mosonmagyaróvári kari tagkönyvtára is. Az elkészült beruházásokat a 1,89 milliárd forint vissza nem térítendő európai támogatásból megvalósult Insula Magna Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program projektzáró rendezvénye keretében adták át november 16-án.

Győr, 2023. november 17. - SZEhírek

A Széchenyi István Egyetem elkötelezett a fenntarthatóság, környezetünk megóvása és fejlesztése iránt, amely képzéseiben, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységében is markánsan megjelenik. Az intézmény ennek megfelelően az Insula Magna Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program megvalósításában is meghatározó szerepet vállalt. A KEHOP-1.1.0-15-2021-00013 azonosítószámú projekt során az egyetem kutatói és a konzorciumi partnerek – az Országos Vízügyi Főigazgatóság, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság – más közreműködők bevonásával a térség jövőjét meghatározó projektjavaslatokat dolgoztak ki.

Az átadáson dr. Mezei Katalin, az egyetem Területi Tudományi és Vidékfejlesztési Tanszékének vezetője mutatta be az eredményeket. KIfejtette: az elkészült Insula Magna látogatóközpont a Tourinform-iroda befogadása révén idegenforgalmi kiindulópont lesz. Emellett elsődleges célja, a Szigetköz és Csallóköz mint önálló természeti, kulturális, társadalmi és gazdasági egység bemutatása, az értékek társadalmi tudatosítása, valamint a modern, precíziós agrárgazdaság kapcsolódási lehetőségeinek  szemléltetése.

ovar_atadasok (2).jpg

Az Insula Magna látogatóközpont a megújult várkapitány-épületben kapott helyet, amelyben megnyílt az első kiállítás is „Szigetköz a számok tükrében” címmel. (Fotó: Adorján András)

A várkapitány-épületben talált otthonra az Egyetemi Könyvtár és Levéltár mosonmagyaróvári kari tagkönyvtára is, amely nyilvános felsőoktatási és szakkönyvtár, így az egyetemi polgárokon kívül a külsős olvasók is beiratkozhatnak és használhatják szolgáltatásait. A több mint 15 ezer kötetből álló állomány számos szakterülettel foglalkozik az agrárökonómiától az állattenyésztésen át a biotechnológiáig, az élelmiszeripartól a növénynemesítésen át a talajtanig. A gyűjteményben 1851 előtti régi könyvek, különleges növényhatározók is találhatók, amelyek az archív részleget gazdagítják. A Szigetközzel kapcsolatos dokumentumok és a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézettől ajándékba kapott, tejkutatáshoz kapcsolódó magyar és nemzetközi szakirodalmak is kutathatók.

ovar_atadasok (1).jpg

Az Albert Kázmér mosonmagyaróvári kari tagkönyvtár 15 ezer kötettel várja az egyetemi polgárokat és a térségben élőket. (Fotó: Adorján András)

Dr. Tóth Tamás, a mosonmagyaróvári kar dékánja az ünnepélyes átadáson visszatekintett arra az útra, amelyet a mosonmagyaróvári kar bejárt 2016, a Széchenyi-egyetemhez való csatlakozása óta. A megvalósult fejlesztések közt említette az óvári vár és környezetének megújítását, számos épület energiatakarékossági rekonstrukcióját és a legmodernebb technológiákkal felszerelt Smart Farm Tangazdaságot is.

„Legalább ennyire fontos a tartalmi megújulás is, amelynek érdekében az egyetem vezetésével új stratégiai fókuszterületeket határoztunk meg, új tanszékek jöttek létre, és 31 százalékkal növekedett az oktatók-kutatók létszáma. Egyetemünk aktívan részt vállal a fenntarthatósági törekvések támogatásában. Ehhez kapcsolódik mosonmagyaróvári karunk bővülő képzési-kutatási portfóliója, középpontban a legkorszerűbb precíziós technológiákkal, az agrárdigitalizációval, a környezetvédelemmel, a vidékfejlesztéssel, a fenntartható élelmiszer-termeléssel. A változások kedvező fogadtatásra találtak a fiatalok körében, amit mutat, hogy a tavalyinál 43 százalékkal több elsőéves kezdte meg tanulmányait a karon idén szeptemberben” – fogalmazott. Hozzáfűzte, ebbe a sorba illeszkedik az ünnepség apropóját adó fejlesztés is, amely egyszerre nyújt szolgáltatásokat az egyetemi polgároknak, a térségben élőknek és az ide érkezőknek.

Keszthelyi Nikoletta környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár kifejtette, az Insula Magna program egy hosszú távú és sokoldalú fejlesztési koncepció kialakítását tette lehetővé, ami hozzájárul ahhoz, hogy 2030-ra a Szigetköz–Csallóköz térsége határon átnyúló európai fenntartható és mintaadó fejlesztési területté váljon. Hozzátette, a program tématerületein belül 18 munkacsomagot dolgoztak ki a szakemberek. „Ennek eredményeként elegendő tudás áll rendelkezésre a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a természeti erőforrások védelméhez szükséges középtávú fejlesztési igények, gazdálkodási tervek intézkedéseinek megalapozásához. A program eredményeként a jövőben megvalósuló projektek pozitív hatást gyakorolnak a környezetre, a régió gazdaságára és a társadalom berendezkedésére is. A mai rendezvény csak egy projektet zár le, de valójában nyitánya a 2030-ig tartó középtávú stratégia megvalósításának” – hangsúlyozta.

Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár hangsúlyozta: a természetvédelmi és vízgazdálkodási célok megismeréséhez és a velük való azonosuláshoz a legjobban a természeti értékek megismerésén keresztül vezet az út. „A látogatóközpont kezdő- vagy végpontja lehet a terület felfedezésének, bővítheti a turisztikai potenciált. A Szigetköz térségében jelentős fejlesztések valósultak meg az utóbbi évtizedekben a következetes politikai és szakmai munka eredményeként. Az Insula Magna Program végrehajtása megmutathatja, hogy képesek vagyunk a ránk bízott természeti és földrajzi kincsekkel jól gazdálkodni” – fogalmazott.

ovar_atadasok (3).jpg

A beruházást nemzeti színű szalag átvágásával avatták fel. (Fotó: Adorján András)

„Az Insula Magna projektben természetesen kapcsolódott össze a Szigetköz és a vízgazdálkodás jövője, ennek köszönhetően pedig elég tudás halmozódott fel ahhoz, hogy megtaláljuk a tájegység jelenkori értelmét. Sok munka vár még ránk, de ha úgy folytatjuk, ahogy a Széchenyi-egyetem megkezdte munkáját az itteni fejlesztésekkel, akkor jó úton járunk” – húzta alá a város polgármestere, dr. Árvay István.

„Az Insula Magna projekt során olyan kiszámítható, megvalósítható és konszenzusos tervek születtek, melyek fenntartható jövőképet vázolnak fel: megoldják a kialakult problémákat, kizárva a kihívások szélsőségeit, amik környezetünket veszélyeztetik. Ez az óriási vállalás régóta tartó szakmai vitákat zárt le és bebizonyította, hogy a jövőbe mutató megoldások működnek” – emelte ki a projekt eredményességét Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.

frissítés

Események

Vizsgaidőszak kezdete 2023. december 11.
Szenátusi Ülés 2023. december 11. 14:00 - 16:00