Eseménynaptár

Esemény neve Ifjúságszakmai nap
Időpont 2013. október 11. 11:30 - 14:00
Kategória Központi események
Típus Rendezvények
Helyszín ÚT. 114.
Esemény küldése e-mailben E-mail cím
captcha_help_desc
ellenorzes
Esemény importálása saját naptárba letöltés

Ifjúságszakmai nap

A Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézete Szociális munka tanszéke 2013. október 11. pénteken vendégei közreműködésével ifjúságszakmai napot rendez, a Széchenyi Egyetem Egyetem tér 1. szám alatti épülete ÚT 114 termében, melyre ezúton tisztelettel meghívja:

  • a polgármestereket, a jegyzőket, az önkormányzatok ifjúsági kérdésekkel foglalkozó tagjait és munkatársait,
  • az ifjúsági és ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek, szerveződések szakértőit, aktivistáit,
  • a gyermekjóléti-szociális intézmények, az integrált közösségi terek, a közművelődési intézmények ifjúsággal foglalkozó szakembereit,
  • hallgatóit.

Program:

11.30 Csapó András: A Verein menschen-leben mobil ifjúsági munkája, a megismerhető és Magyarországon továbbépíthető gyakorlat

12.45 Böröcz Lívia–Nagy Ádám dr.: ifjúságszakmai véleménycsere

A közreműködők és program háttere:

Verein menschen-leben, jugendarbeit.07

Kollégáink Baden bei Wienben, Hollabrunnban, Pottendorfban, Ebreichsdorfban, Sollenauban és Felixdorfban végzik mobil illetve felkereső ifjúságsegítői munkájukat. Az említett önkormányzatokban tanácsadókként illetve animátorként működünk a fiatalok számára a mindennapi problémák, munkakeresés, különböző szenvedélybetegségek-függőségek kialakulása, erőszakos cselekedetek megelőzése stb. területén. Nemcsak az ifjúsági szociális munka szaktudásával és több éves tapasztalatával rendelkezünk, hanem szociális szükségletek felmérésében, elemzésében és az ifjúsági gondozói munka felépítésében is nagy gyakorlatunk van.
A fentiek birtokában kínálunk szolgáltatásokat, programokat a fiatalok számára a képzés és a külföldi beilleszkedés területén.

Célcsoportunkat a 12-23 éves fiatalok alkotják, akik számára felkereső utcai szociális munkát, különböző, az érdeklődési körüknek megfelelő programokat biztosítunk ingyenesen. A hét meghatározott napjain térítésmentesen látogathatják nyitva álló helyiségeinket, ahol a szabadidő kulturált eltöltésének lehetősége mellett módjuk van problémáikat, az őket érintő kérdéseket képzett szociális munkásokkal megbeszélni. Ha pedig életvezetéssel, továbbképzési lehetőségekkel kapcsolatos, vagy más felmerülő ügyben egyéni esetkezelésre van szükség, egyesületünk ezt is térítés nélkül, a fiataloknak megfelelő időben és helyen tudja biztosítani.

Ifjúságszakmai Társaság Alapítvány

Az Ifjúságszakmai Társaság Alapítvány a Fiatalok Lendületben Program támogatásával a korábbi években már megismert ifjúságszakmai műhelyeket szervez az ifjúságsegítő asszisztensek képzőhelyeinek bázisaira építve. (Ilyen már volt 2011 év végén és 2012 évben is.) Ezeken az alkalmakon jórészt a nemformális pedagógia eszköztárát felhasználva igyekszünk az ifjúsági szakma helyzetét áttekinteni és párbeszédet kezdeményezni arról, hogy mire lenne a következő tervezési időszakban szükség. Célunk a részt vevők, főként a fiatal szakemberek, a – részben érintettként, részben közvetítő szereplőként értelmezhető – ifjúságsegítők véleményének megismerése, amely felvetésekre a következő időszakban tervezni szükséges.

A programrész elemei:

  • Állj ide-állj oda - ifjúságszakmai véleménycsere játékos formában
  • Reset Ifjúságügy konferencia zárónyilatkozata
  • Ifjúsági helyzetkép vidéken - mi az az IKSZT?
  • Kérdések - zárás