Eseménynaptár

Esemény neve A Győri Egyetemi Zenekar jubileumi koncertje
Időpont 2013. június 10. 14:00 - 16:00
Kategória Művészeti Kar
Típus Rendezvények
Helyszín Egyetemi Hangversenyterem
Esemény küldése e-mailben E-mail cím
captcha_help_desc
ellenorzes
Esemény importálása saját naptárba letöltés

15 éves a Győri Egyetemi Zenekar

A Győri Egyetemi Zenekar ebben a tanévben ünnepelte első nyilvános koncertjeinek 15. évfordulóját. A zenekar alapítói, a Széchenyi István Egyetem és az Universitas-Győr Alapítvány vezetői 2013. június 10-én, hétfőn 14 órakor ünnepi eseményen köszöntik az együttes egykori és mai tagjait. A belépődíj nélküli hangverseny helyszíne az Egyetemi Hangversenyterem (egykori zsinagóga, 9025 Győr, Kossuth Lajos u. 5.).

A műsoron Mozart: Cosi fan tutte – nyitány, Mozart: A-dúr hegedűverseny - 1. tétele - szólót játszik Baranyai István művésztanár, hegedűművész, a Győri Egyetemi Zenekar koncertmestere, Mozart: Esz-dúr sinfonia concertante - 2. tétele, szólót játszik Baranyai István, dr. Déri György csellóművész, egyetemi docens – gordonka, Rachmanyinov: II. (c-moll) zongoraverseny - 2. tétel. Szólót játszik Choi Insu zongoraművész, főiskolai docens –zongora és Brahms: Magyar táncok zeneművek szerepelnek. Vezényel Ménesi Gergely karmester, művésztanár.

A Kisalföld megyei napilap 1996. szeptember 20-i számában jelent meg a következő hír: a Széchenyi István Főiskola Művészeti Fakultása és az Universitas-Győr Alapítvány megalapítja a Győri Egyetemi Zenekart. A zenekar az intézmény Zeneművészeti Intézetének hallgatóiból alakult. A cél a zenei élmény nyújtása mellett a szimfonikus zenekarban való tapasztalatszerzés, illetve a repertoár megismerése volt. A Győri Egyetemi Zenekar az első nyilvános, bemutatkozó koncertjét 1997. szeptember 19-én, Pápán, a Griff Szálloda dísztermében adta. A Dobra János karmester által dirigált együttes a győri Akadémiai Nap programjában szereplő Bach, Mozart és Mendelssohn műveket mutatta be a lelkes és zeneértő helyi közönségnek. Ménesi Gergely, a zenekart másfél évtizede vezető karmester 1997. december 20-án a győri evangélikus öregtemplomban tartott koncerten mutatkozott be a zeneértő győri közönség előtt.

Az együttes a másfél évtized alatt fellépett – többek között - Budapesten a Zeneakadémián, a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, Salzburgban, s több németországi városban. A zenekar igen széles zenei anyagot játszik Telemanntól Kocsák Tiborig, s ezek többsége cd-n is megjelenik.