Eseménynaptár

Esemény neve SZEnergy csapat élménybeszámolója a Shell Eco-marathon Europe 2013-ról
Időpont 2013. június 4. 10:00 - 11:30
Kategória Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar
Típus Rendezvények
Helyszín L-3/12

Tisztelt Szponzorunk, Barátunk, Támogatónk!

SZEnergy Team alternatív járműfejlesztő csapatunk nevében sok szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a Shell Eco-marathon Europe üzemanyag takarékossági verseny utáni élménybeszámolónkra!
Esemény küldése e-mailben E-mail cím
captcha_help_desc
ellenorzes
Esemény importálása saját naptárba letöltés

Shell Eco-marathon Europe 2013 – ÉLMEZŐNYBEN A GYŐRI EGYETEMISTÁK ÚJ FEJLESZTÉSŰ AUTÓJA

Az európai élmezőnyben szereplő SZEnergy csapatot, a támogatókat 2013. június 4-én, kedden 10 órakor köszöntik az L-3/12-es labornál.

A győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy csapata az elmúlt hét napban a hollandiai Rotterdam városában versenyzett alternatív járművével a Shell Eco-marathon Europe üzemanyag takarékossági versenyen.

"Az idei év nagy kihívás volt a számunkra: a napelemes kategória megszűnt, új fejlesztésű és építésű járművünkkel az akkumulátoros, napelem segédtöltéses (battery electric) kategóriában indultunk. Mivel a tavalyi hétről kétharmad négyzetméterre csökkent a járművön használható maximális napelem celláinak mérete, így a korábbi fő meghajtási mód az energia 10-15 százalékát biztosító segéderőforrássá vált. Az energiahatékonyság alapkérdés lett, próbáltuk a jármű minden paraméterét optimalizálni. Mielőtt Rotterdamba érkeztünk, a célunk az volt, hogy a mezőny első harmadában végezzünk. Mikor már a tesztköröket és az első mért kört lefutottuk, felcsillant előttünk a sokkal jobb helyezés lehetősége is. Végül a 33 európai egyetemi csapat közül a 8. helyen zártuk az idei Shell Eco-marathon Europe versenyt" – mondta el Pup Dániel tanszéki mérnök, a csapat vezetője.

Az új kocsi 87 kilós súlya alig fele a Shell Eco-marathon az utóbbi három esztendőben indított győri autókénak. A váz a repülőgépiparban használt alumínium ötvözet, a felépítmény karbon-kompozit. A műszerfalat egy táblagép helyettesíti, s korszerű telemetria rendszert használunk, s ez lehetővé teszi az egyidejű, folyamatos kommunikációt, az adatelemzést a kocsi és a csapat között.

A technikai verseny rengeteg kihívás elé állította a hallgatókat, rengeteg szakmai és gyakorlati ismerettel bővült tudásuk, s megtanultak csapatban komoly munkát végezni. "A következő 12 hónap a telemetria eredmények kiértékelésével, a jármű fejlesztésével és rengeteg teszteléssel fog majd eltelni, hogy optimalizálják az autó minden paraméterét" – vázolta a munka folytatását Pup Dániel, aki több éve irányítja a folyamatosan eredményesen szereplő győri egyetemi csapatot, a SZEnergy-t.