Eseménynaptár

Esemény neve jUNIor Egyetem - Színtani játékok
Időpont 2013. május 14. 14:30 - 16:30
Kategória Központi események
Típus Rendezvények
Helyszín Széchenyi István Egyetem Könyvtára és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ

A május 14-i jUNIor Egyetem előadás címe: Színtani játékok

Csecsemő korunktól megszoktuk, hogy színes világ vesz körbe minket. Élvezzük a színek szépségét és azt is tudjuk, hogy sokszor rendkívül fontos információt hordoznak. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a szín egy egyszerű, egyértelmű dolog. Megvizsgálva azt, hogyan is érzékeljük a színeket, rá kell jönni, hogy a színlátás mégsem olyan könnyű téma, mint elsőre látszik.

A színek tanulmányozásából kiderül, miért látja kisebb-nagyobb mértékben másként az árnyalatokat minden ember, hogyan tudunk tiszta színeket előállítani majd újakat kikeverni, miért nem tud minden színt visszaadni a legdrágább fényképezőgép és monitor sem, miért látunk színes utóképeket, ha sokáig nézünk egy képet, ... és még sok más érdekes dolog.

Néhány villanás az előadásból:

- Tudtad, hogy a legtöbb állat nem színvak, de sokkal kevesebb árnyalatot érzékel, mint az ember?

- Tudtad, hogy egy egyszerű CD lemezből színképelemző készülék fabrikálható?

- Tudtad, hogy miért vörös, zöld és kék a TV-k és monitorok három alapszíne?

- Tudtad, hogy a színek megfelelő megválasztásával a mozgás illúziója is kiváltható?


Előadó: Dr. Horváth András

Győrben születtem, a Révai Miklós Gimnáziumban érettségiztem 1987-ben. Itt szerettem bele véglegesen a fizikába, csillagászatba és mindabba, ami ezzel kapcsolatos. 1992-ben végzetem fizikus és csillagász szakon az ELTE-n. Első munkahelyem a Széchenyi István Műszaki Főiskola lett, aminek jogutódjában azóta is dolgozom.

Tudományos fokozatomat 1999-ben szereztem csillagközi felhők és lökéshullámok találkozásának számítógépes modellezéséből. A fő kutatási, érdeklődési területem, a számítógépes modellezés ezután is megmaradt, de mérnöki problémák felé orientálódtam. Jelenleg legaktívabban a modellezéssel kapcsolatos optimumszámítási problémákon és a szemben látott illetve digitális képek kialakulásának részletes számítógépes modellezésén dolgozom.

Egyetemi oktatói tevékenységem során kiemelt fontosságúnak tartom a szemléletességet, a hétköznapi élettel és gyakorlati alkalmazásokkal való kapcsolat megmutatását. Ennek még nagyobb tere van a tudomány-népszerűsítésben, amit szintén szívesen művelek. A "Kutatók Éjszakája" rendezvényen mindig vállalok esti előadást, de voltam előadó a Gyerekegyetemen (Mi hajtja a rakétákat és a repülőket?), a Nyugdíjas Egyetemen (Az Univerzum keletkezése: mit tudunk és mit nem?) és a mostani előadássorozat előzményén, a Junior Egyetemen (Égi szín-játék - A szivárvány, a holdudvar, a naplemente és a zöld villanás). Ezek az előadások a helyi TV-k műsorán is szerepeltek és az Interneten is megtekinthetők.

Célom, hogy népszerűsítő előadásaimmal be tudjam mutatni, hogy a fizika, a csillagászat annyira érdekes és sokrétű, hogy kedvéért érdemes saját kísérleteket is végezni, könyveket olvasni, de még a sokak által rettegett matematikával is megbarátkozni.

Esemény küldése e-mailben E-mail cím
captcha_help_desc
ellenorzes
Esemény importálása saját naptárba letöltés