Eseménynaptár

Esemény neve TMDK tábor a Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszéken
Időpont 2013. január 23. - 2013. január 31.
Kategória Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar
Típus Rendezvények
Helyszín Geotechnika- és Hídlabor

"Talajok és szerkezetek dinamikai vizsgálata szeizmikus tervezéshez tudományos diákkör keretében" téli tábor

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából megjelentetett, NTP-FTNYT-12 kódszámú, "A felsőoktatási intézmények nyári táborainak támogatása" elnevezésű pályázati felhívásra benyújtott pályázattal tanszékünk az oktatásért felelős miniszter döntése alapján támogatásban részesül.

NTP emblema A pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-FTNYT-12 kódszámú pályázati támogatásból valósul meg.
Esemény küldése e-mailben E-mail cím
captcha_help_desc
ellenorzes
Esemény importálása saját naptárba letöltés
Esemény forrása Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék

Tehetséggondozó tábor - TALAJOK ÉS SZERKEZETEK DINAMIKAI VIZSGÁLATA

A Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Karának Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszéke egyhetes tehetséggondozó tábort, képzést szervezett „Talajok és szerkezetek dinamikai vizsgálata szeizmikus tervezéshez tudományos diákkör keretében” témakörben. A szakmai vezető a földrengések méretezésének oktatására, és az új mesterszak indításában való közreműködésre felkért, egy éve a Tanszék főállású oktatójaként dolgozó dr. Richard Ray professzor. A projektmenedzseri feladatokat Kegyes-Brassai Orsolya egyetemi tanársegéd látja el. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről érkező vendéghallgatók bevonásával a tanszék eddigi, már hagyományosnak mondható intézmények közötti kapcsolatait kívánják tovább erősíteni, a tábor és az Egyetemen folytatott kutatások hírét terjeszteni. A szakmai tábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-FTNYT-12 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg.

- A tábor elsősorban a Szakkollégiumban és a tudományos diákkörben részt vevő hallgatók munkáját segíti, anyagi támogatást nyújt munkájukhoz, vizsgálataik elkészítésében, a szükséges eszközök beszerzésében. Célunk, hogy megalapozzák a Tudományos és Művészeti Diákkör Konferencián aló részvételüket – tájékoztatott Kegyes-Brassai Orsolya egyetemi tanársegéd, a szakmai továbbképző tábor egyik szervezője. A tanszék által kezdeményezett kutatások a hazai tervezői mérnöktársadalom munkáját szolgálják a kritikus elemként megjelenő földrengésre, valamint a közlekedésből származó dinamikus hatásokra való méretezés területén. A mérnöki létesítmények mindennapi tervezési gyakorlatában a feladatok keretei legtöbbször nem tesznek lehetővé dinamikus hatásokra való méretezéshez szükséges pontosabb, költségesebb, időigényesebb vizsgálatokat. Ezekre a kihívásokra kíván reagálni a Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék új kutatási iránya, és ebben szeretnének rálátást biztosítania a hallgatóknak a mérések elvégzésével.

A program három eleme: a témavezető oktatók bevezető előadásai, szakértőkkel a terepen végzett mérések, a hallgatók önálló kutatásai 2 geotechnikai, 2 szerkezeti méréseket tartalmazó, egy földrengéskockázattal foglalkozó témában. Fontos részei a programnak az esténkénti kötetlen beszélgetések az addig elvégzett munkáról és elért eredményekről.

- A táborba érkező hallgatók már egy előszűrésen átmentek, hiszen csak olyan hallgatók vehetnek részt, akik már megmérettették magukat Tudományos és Művészeti Diákkör Konferencián, vagy folyamatban van a dolgozatuk megírása. Az a hallgató, aki tagja a Baross Gábor Építő- és Építészmérnöki Szakkollégiumnak, előnyt élvez – mondta Cserpes Imre egyetemi tanársegéd, a programok egyik vezetője.