Eseménynaptár

Esemény neve Új labor- és kutatóeszköz fejlesztés eredményeinek bemutatása
Időpont 2012. november 21. 11:00 - 12:00
Kategória Fejlesztésekhez kapcsolódó események
Típus Rendezvények
Helyszín Laborépület - L2 folyosó
Esemény küldése e-mailben E-mail cím
captcha_help_desc
ellenorzes
Esemény importálása saját naptárba letöltés

Labor- és kutatóeszköz fejlesztés egyetemünkön

Az egyetem új labor- és kutatóeszköz fejlesztési eredményeit mutatják be 2012. november 21-én, szerdán 11 órakor a Laborépület L2 folyosóján tartandó rendezvényen.

Dr. Kardos Károly beruházási rektorhelyettes köszöntője után dr. Czinege Imre professor emeritus, a beruházás szakmai vezetője, a Járműipari Kutató Központ elnöke, az intézmény egykori rektora „A Járműipari Kutató Központ eszközparkjának fejlesztési programja” címmel tart előadást. Dr. Zsoldos Ibolya tanszékvezető egyetemi tanár (Anyagtudományi és Technológia Tanszék) a térség gazdaságával kialakított kutatási és oktatási együttműködést és az aktuális laborfejlesztést elemzi, majd dr. Böröcz Péter egyetemi tanársegéd (Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék) a Csomagolásvizsgáló laboratórium legújabb műszerét „Laboratóriumi eszközfejlesztés: rázási igénybevételek jelentősége a gyakorlatban” címmel mutatja be.

Befejező szakaszához érkezett a „Szimbiózisban a régiónkkal” elnevezésű európai uniós projekt: az utolsó, „Mechatronikai részegységeket vizsgáló laboratórium eszközparkjának kiépítése” című része, amely az egyetem által elnyert „Mobilitás és környezet” című projekttel áll összhangban.

A Fizika Laboratórium, a Kémiai Laboratórium és a Polimer (Nanotechnika) Laboratórium fejlesztésére a költségvetéséből 55 millió Ft-ot, a sópermet kamra, a hősokk kamra, a rázóhengerhez csatlakoztatható klímakamra és a rázóhenger beszerzésére 90 millió Ft-ot – ebből 90% volt a pályázati pénz, 10% az önerő - fordított a projekt programjának megvalósításakor a Széchenyi István Egyetem. A laboratóriumok és a kutatóeszközök fejlesztésének együttes költsége 145 millió Ft.

A ciklikus sópermet kamra különféle agresszív közegekben való viselkedés tanulmányozására szolgál, a hősokk kamra, valamint a rázóhenger és a hozzá csatlakoztatható klímakamra pedig elsősorban a szélsőséges klimatikus viszonyok és mechanikai rezgések együttes hatásának modellezését teszi lehetővé. Ez a komplexum együttesen különösen alkalmas az ilyen körülmények között működő szerkezetek minősítésére. A berendezések segítségével a kifejlesztett prototípusok tartóssági vizsgálata és üzem közbeni várható viselkedése is modellezhető.

A projekt hozzájárul a Széchenyi István Egyetem azon törekvéséhez, hogy a hallgatók magas szintű, naprakész szakmai ismeretekkel felvértezve kerüljenek ki a munkaerőpiacra, s tudásukat a gyakorlatban is képesek legyenek alkalmazni. Mindez nagyban hozzájárul elhelyezkedési esélyeik javításához.

Szimbiózisban a régiónkkal Piacközeli kutatási és oktatási kapacitások kiegészítő fejlesztése sikeres multidiszciplináris műszaki és természettudományi kutatásokhoz kapcsolódóan a Széchenyi István Egyetemen.

TIOP-1.3.1-10/1-2010-0002