Eseménynaptár

Esemény neve Könyvbemutató - Az agglomerációk intézményesítésének sajátos kérdései
Időpont 2012. október 16. 10:00 - 12:00
Kategória Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar
Típus Rendezvények
Helyszín Győri Városháza Barna terme (9021 Győr, Városház ér 1.)
Esemény küldése e-mailben E-mail cím
captcha_help_desc
ellenorzes
Esemény importálása saját naptárba letöltés

Könyvbemutató - AZ AGGLOMERÁCIÓK INTÉZMÉNYESÍTÉSÉNEK SAJÁTOS KÉRDÉSEI

A közelmúltban jelent meg az Széchenyi István Egyetem Regionális Tudományi és Közpolitikai Tanszék oktatói - Somlyódyné dr. Pfeil Edit egyetemi docens és dr. Hardi Tamás egyetemi docens – és a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdasági és Regionális Tudományi Kutatóközpontja munkatársai által közösen végzett OTKA-kutatás eredményei bemutató kötet. Az agglomerációk intézményesítésének sajátos kérdései. Három magyar nagyvárosi térség az átalakuló térben” című könyv megjelenését Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogatta.

A pécsi Publikon Kiadónál megjelent könyv bemutatója és az azt kísérő műhelybeszélgetés 2012. október 16-án, kedden 10 órakor lesz a Győri Városháza Barna termében (9021 Győr, Városház ér 1.).

 

Dr. Lipovits Szilárd, Győr Megyei Jogú Város jegyzőjének megnyitó köszöntője után az alkotók mutatják be a könyvet. A bemutatót dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, rektorhelyettes vezeti. Előadók: Balázs István egyetemi tanár, a könyv lektora, Dinnyés Előd, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára, Somlyódyné dr. Pfeil Edit egyetemi docens, kutatásvezető, Hardi Tamás egyetemi docens, a kutató team tagja és Lux Gábor tudományos munkatárs, a kutató team tagja.

A kötet a témakör elméleti hátterének feltárása mellett három magyar nagyvárosi térségünkben, a győri, a miskolci és a pécsi térségben végzett empirikus vizsgálatok eredményeit is közli és hasonlítja össze. A szerzők véleménye szerint a város és térsége problematika hazai viszonylatban is mindinkább fel kell, hogy értékelődjék, ugyanis a nagyvárosok komplex kihívások előtt állnak. Az Európai Unió elismerte, hogy a városok egyrészt a gazdasági fejlődés motorjai, másrészt át kell venniük a területi kohézióért viselt felelősséget. S az új évezredben, amikor az együttműködés a társadalomirányítás új metódusává vált, a városok hálózatokat alkotnak azért, hogy helyt tudjanak állni az európai városversenyben. A kötet az agglomerációk intézményesítésének problematikáját tárgyalja, s több nézőpontból keresi a választ: a szervezeti-szabályozási aspektus mellett egységes gazdasági, tervezési, sőt közös fejlesztési térként értelmezi a nagyvárosi térségeket. „Vélekedésem szerint ez a tartalmi vonulat találkozik Győr vezetésének városfilozófiájával. A kutatásnak folytatása lesz a Győri Járműipari Körzet tárgykörében dr. Rechnitzer János egyetemi tanár vezetésével, mely egy új nyertes TÁMOP pályázata a Széchenyi István Egyetemnek.” – mondta el Somlyódyné dr. Pfeil Edit egyetemi docens, kutatásvezető.