Eseménynaptár

Esemény neve Kutatók Éjszakája
Időpont 2011. szeptember 23. 17:00 - 23:00
Kategória Központi események
Típus Rendezvények
Esemény küldése e-mailben E-mail cím
captcha_help_desc
ellenorzes
Esemény importálása saját naptárba letöltés

Kutatók Éjszakája a Széchenyi István Egyetemen

Ebben az évben immár hatodik alkalommal csatlakozik a Széchenyi István Egyetem az Európai Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz. Ez alkalommal 2011. szeptember 23. (pénteken) 14.00 - 24.00 óra között kerül sor az egyetemi rendezvényre, melynek keretében a Széchenyi István Egyetem az érdeklődők (elsősorban nem a szakemberek, hanem a helyi lakosok, fiatalok) számára kínál érdekes, színes, fesztivál jellegű programokat, a tudományos élet és karrier népszerűsítése érdekében az alábbi program szerint:

Kiskutatók akadályversenye - Tudományos vetélkedő 14.00 - 17.00

Óvodás csoportok, általános iskolai és középiskolai osztályok, csoportok végiglátogathatják az Egyetemünkön működő laborokat. Ellenőrzött körülmények között korosztályuknak megfelelően összeállított, kreatív feladatokkal versenyt tarunk közöttük (pl. ki tudja a legmesszebbre elrepíteni a saját készítésű papírrepülőgépét). A tanulók sok-sok tudományterülettel ismerkedhetnek meg, míg az érettségi előtt állók az Egyetemmel, az itt tanulható szakokkal.

Délutáni - Esti programok

Tudományos játszótér - 16.00 - 23.00 (Aula, sportpálya)

Az újonnan épülő Mobilis Interaktív Kiállítási Központ segítségével az aulában minden érdeklődőnek lehetősége lesz kipróbálni tudását, készségeit a játékokon, a repülőgép szimulátorban.

- Repülőgép-szimulátor

- Tudományos kísérletek,  játékok  a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ közreműködésével

- Furfangos játszóház - ördöglakatok, rabkeresztek és más tekervényes rejtvények Dr. Smahó Melinda (Regionális tudományi- és Közpolitikai Tanszék) segítségével

Nemzetközi Projekt Központ

EU-sarok

Az érdeklődők az Európai Únió történetével, programjaival, pályázataival, azok elért eredményeivel ismerkedhetnek meg az Europ Direct győri munkatársainak segítségével

Dr. Lakatosné Dr. Novák Éva

Europe Direct Hálózat Győr-Moson-Sopron Megyei Európai Információs Hálózat

Előadások 18.00 - 23.00

Az Egyetem oktatói, kutatói saját tudományos munkájukat mutatják be látványos és szokatlan módon, érdekes kísérletekkel, eszközökkel, néhány esetben a látogatók közreműködésével.

-     Hétköznapi fizika
Meglepő adatok és tudományos tények a hétköznapi életünkből. Előadások, kísérleteket mutatnak be kutatómunkájuk alapján az egyetem Fizika és Kémia Tanszékének oktatói.

o   Meglepő otthoni kísérletek digitális fényképezőgéppel  (Horváth András tszv. egyetemi docens)

o   Barangolások az atomok világában.  (Berta Miklós egyetemi adunktus.)

o   Kísérletek rádióhullámmal (Dr. Zsebők Ottó egyetemi docens)

-     Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők (Az elhízás kockázatai)
A túlsúly és az elhízás korunk legjelentősebb egészségügyi problémája; járványszerű terjedésével várhatóan a világ lakosságának egészségi állapotát befolyásoló fő tényezővé válik. Az előadásban fény derül ennek okaira és a szükséges lépésekre, hogy elkerüljük a tragikus következményeket. Az előadás közben egyéni egészségügyi felmérést végzünk a látogatók között.

Kovácsné Dr. Tóth Ágnes, Dr. Zakariás Géza, Budaházi Judit

Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézet

-     Liszt Ferenc - a virtuóz zongorista
Minden idők legnagyobb zongoristája, a zenei világ első igazi csillaga 200 évvel ezelőtt született. Ebben a zenei-tudományos bemutatóban végigkövethetjük sorsát, hogyan vált a nők bálványává, a színpad királyává egy meg nem értett zeneszerző, egy tragikus hős.

Dr. Ruppert István egyetemi adjunktus, Varga Tibor Zeneművészeti Intézet

-     A hallás és a multiszenzoros érzékelés
Az előadásból fény derül arra, hogy az ember mely érzékszerveivel tapasztalja meg a környezetét, és hogy a hallás ebben milyen szerepet játszik. Miként csapjuk be fülünket a szemünkkel egy hasbészélő esetén és miként befolyásolja az ízlelést vagy a tapintást. Betekintést és "belehallást" nyerhetünk a mindennapi élet érzékelési szintjeibe és korlátaiba.

Dr. Wersényi György egyetemi docens, Távközlési Tanszék

-     A (nano) ezüst a padlón hever ... öntisztító padlókárpit, a háziasszonyok álma!
Egy rugalmas PVC padlókárpit, amelynek felületén önfertőtlenítő réteg helyezkedik el. Az öntisztító felület létrehozását a nano technológia alkalmazása tette lehetővé. Ebben az esetben két nanoanyag, az ezüst elpusztítja a baktériumokat, a titán-dioxid pedig lebontja azok maradványait. Az eredmény pedig egy vegyszermenetesen tisztított, fertőtlenített padlófelület. Elfelejthetjük a takarítást ...?

Mészáros Zoltán, a Graboplast Zrt. kutatás-fejlesztési igazgatója

-     Közlekedjünk okosan!

o   Takarékos-e a közösségi közlekedés?

A közlekedési rendszereket vizsgálva a fenti kérdésekre egyszerű, ugyanakkor igen szemléletes kísérlet során keresünk választ. Azonos mennyiségű utazót elhelyezünk két-három különböző közlekedési eszközön és megvizsgáljuk, hogy adott relációban melyik a leggazdaságosabb

o   Látjuk-e egymást az úton?

A közúti balesetek jelentős része este és/vagy rossz látási viszonyok között következik be. A kísérlet célja, hogy bemutassa az érdeklődők részére, hogy milyen összefüggés van egy baleset bekövetkezési valószínűsége, és a közlekedők:

-          gyalogosok esetén: ruházata

-          járművel közlekedők esetén: választott sebessége között.

Dr. Horváth Balázs tszv. egyetemi docens docens, Arató Károly egyetemi adjunktus, Horváth Richárd egyetemi tanársegéd, Közlekedési Tanszék

-     A gramofontól Lady Gagáig. Gazdasági hullámok, technikai fejlődés és kultúra a 20. században

Az előadás a gazdasági folyamatok középtávú trendjeinek kultúrtörténeti és technikatörténeti hatásaival foglalkozik, érintve a szórakoztatóipar, azon belül a zeneipar fejlődését a XX. században. Az előadás végére talán az is kiderül, hogy mi a köze Lady Gagának a gazdasági világválsághoz és a 30-as évek végén kivégzett orosz közgazdászhoz...

Tóth Péter egyetemi tanársegéd, Regionális tudományi- és Közpolitikai Tanszék

- Rendhagyó kirándulás a szegénység világába (Ne ítélj elhamarkodottan!)

Szegénységgel kapcsolatos film vetítése, Beszélgetés a filmről, Fotó montázs a Szegénység és társadalmi kirekesztődés című fotópályázat hallgatói képeiből, Hajléktalan Kórus előadása, Fotókiállítás a hajléktalanságról, Kiállítás hajléktalan emberek által készített termékekből, Kötetlen beszélgetés Sütő Csabával a győri Hajléktalan Segítő Szolgálat vezetőjével.

SZE Szociális Munka Tanszék dolgozói, a győri Hajléktalan Segítő Szolgálat képviselői, a Hajléktalan Kórus tagjai

- Játékos tartószerkezetek - Ismeretterjesztő előadás, kreatív játék és a XII. Tésztahídépítő Verseny folyamatos (D1 előadó)

Száraztésztából, papírból készült hidakat próbáljuk minél nagyobb súly alá tenni. A terheléses próbával kiderül ki építette a leghosszabb, legtöbb súlyt elbíró, leglátványosabb hidakat. Ügyességüket kipróbálhatják a résztvevő és vállalkozó kedvű látogatók is különböző korcsoportokban.

Dr. Lublóy László főiskolai docens, Dr. Agárdy Gyula egyetemi adjunktus

- A csillagos ég megfigyelése (Csillagvizsgáló és A1 előadó)

A Győri Amatőr Csillagászok és a Fizika és Kémia Tanszék közös szervezésében segítünk a résztvevőknek tájékozódni a szeptemberi éjszakai égbolton. A látogatók előadást hallhatnak az aktuális csillagászati jelenségekről, „ellátogathatnak" a Jupiterre és holdjaira. Az előadás alatt 21.30-ig  élő közvetítés az obszervatóriumból. 21.30-tól a csillagvizsgáló élőben is látogatható.

Magyar Csillagász Egyesület munkatársai

- Campus-túra (Laborlátogatás)

A laboratóriumok egész este nyitva tartanak és a szakképzett laborvezetők várják az érdeklődő közönséget.

Programjaink ingyenesek. Minden érdeklődőt örömmel várunk!

Bővebb információ: http://www.kutatokejszakaja.hu