Tovább bővíti fejlesztési bázisát a Széchenyi István Egyetem a ZalaZONE-on

zalazone (1).jpgÚj inkubációs épülettel, valamint a járműipari kutatásokat segítő eszközökkel, berendezésekkel is bővül a Széchenyi István Egyetem ZalaZONE-on meglévő infrastruktúrája, tovább erősítve az intézmény zalaegerszegi jelenlétét. Az építkezések még szeptemberben elkezdődhetnek.

Győr, 2021. szeptember 17. – Hancz Gábor, SZEhírek

A Széchenyi István Egyetem célja, hogy nemzetközi színvonalú környezetet teremtsen az oktatáshoz, a kutatáshoz, hozzájárulva a térség versenyképességének növeléséhez. Ezt szolgálja az a 4 milliárd forint európai uniós támogatás is, amelyből az intézmény a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központban meglévő infrastruktúráját fejlesztheti. Dr. Háry András, a ZalaZONE Science Park Kft. ügyvezető igazgatója, a Széchenyi-egyetem Járműipari Kutatóközpontjának kutatócsoport-vezetője elmondta: a beruházás előkészítése és a munkaterület-átadások megtörténtek, így még szeptemberben megkezdődhet a kivitelezés.

„A projekt részeként a tesztpálya mellett megvalósul egy inkubációs épület. Ebben helyet kap egy startupközpont, teret nyitva induló vállalkozásoknak, újszerű vállalkozási ötletek megvalósításának, hallgatók és cégek együttműködésének. A létesítményben lesz egy mintaműhely is, ami lehetővé teszi a hallgatók gyakorlati készségeinek erősítését, bizonyos folyamatok üzletszerű környezetben történő gyakorlását” – fejtette ki dr. Háry András. Hozzáfűzte: egy szállásépület is épül, azzal a céllal, hogy megkönnyítse a nem helybeli hallgatók, kutatók ZalaZONE-on tartózkodását.

Az építkezések várhatóan jövő tavasszal fejeződnek be. Az európai uniós támogatásból nemcsak a két említett épület készül el, hanem beszereznek az autonóm járművekkel és mobilitási rendszerekkel, illetve más járműipari területekkel kapcsolatos kutatásokat segítő eszközöket, berendezéseket is, illetve humánerőforrás-bővítésre is sor kerül 2022 végéig.

zalazone (1).jpg

A Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának önvezető autója a ZalaZONE tesztpályáján. (Fotó: Májer Csaba József)

Dr. Háry András hangsúlyozta: a projekt révén tovább erősíti zalaegerszegi jelenlétét a Széchenyi István Egyetem, amely jelenleg egy műhelyépületet használ a ZalaZONE mellett, új, 800 négyzetméteres kutatóépületének építése pedig tavaly kezdődött el. Az utóbbi hamarosan elkészül. Az intézmény zalaegerszegi járműipari kutatócsoportjában már közel tízen dolgoznak, míg a ZalaZONE kutatási központban tevékenykedő csaknem száz gyakornok hallgató közel fele széchenyis.

A zalaegerszegi kutatás-fejlesztési tevékenységet segíti, hogy az egyetem szervezeti egységeinek, kutatóinak igen jelentős óraszámban hozzáférésük van Európa egyik legkorszerűbb tesztpályájához.

zalazone (2).png

A ZalaZONE Európa egyik legkorszerűbb tesztpályája. (Fotó: Májer Csaba József)

„A zalaegerszegi fejlesztés kiemelten fontos a Széchenyi István Egyetem számára. A modellváltásnak köszönhetően intézményünknek a korábbinál jóval nagyobb tere nyílik arra, hogy éljen az innovációs és üzleti, vállalkozási lehetőségekkel. Ezt a szemléletet, kultúrát hallgatóink, oktatóink-kutatóink a legmodernebb technológiával és környezetben sajátíthatják el a ZalaZONE-on megvalósuló beruházások révén” jelentette ki Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.

„A ZalaZONE újabb és újabb beruházásokat vonz, aminek nemcsak az ipar, hanem a képzések erősödését is köszönhetjük. Hatása a szakképző intézményektől az egyetemi oktatásig minden szinten érezhető. A győri egyetemmel való együttműködés azt jelenti a Zalaegerszeg számára, hogy a város rendkívül fontos pozíciót tölt majd be a gazdaságfejlesztésben, a kutatás-fejlesztésben és az innovációban az elkövetkező években” – mondta el Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

frissítés

Események

Hallgatói klubkoncert 2021. október 20.
Szenátusi Ülés 2021. október 25. 14:00 - 16:00
Elektronikus ZH nap 2021. október 27. 08:00 - 15:00
Hallgatói klubkoncert 2021. október 27.