SZEhírek

A zene világnapján a karosszériák is dalra fakadtak az Audi Hungariánál (x)

Az Audi Hungaria Műszaki Fejlesztése a jövő mobilitási megoldásainak fejlesztése mellett nagy hangsúlyt fektet a jelen motorjainak és autóinak folyamatos optimalizálására is. Az Audi Hungaria Járműfejlesztésének szakemberei az akusztikai vizsgálatok konkrét értelmezéséhez egy pásztázó lézeres rezgésmérőt (Laser-Scanning-Vibrometer) vetnek be a Járműfejlesztés „félsüket” akusztikai termében. Különlegessége, hogy a számunkra csak hallható, de láthatatlan rezgéseket képes vizualizálni.

 

Tovább

A cél a diplomák automatikus, kölcsönös elismerése – a Széchenyi-egyetem adott otthont a V4-csúcsnak

kezai (1).JPGAz Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Széchenyi István Egyetem közösen rendezte meg a Visegrádi Együttműködés országainak felsőoktatási csúcstalálkozóját pénteken. Az eseményen Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá a felsőoktatási képesítések, diplomák automatikus, kölcsönös elismeréséről.

Győr, 2021. október 22. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Robotika: első magyar indulóként Európa-bajnoki dobogón a Széchenyi István Egyetem csapata

kezai (1).JPGBronzérmet szerzett a Széchenyi István Egyetem csapata a Szakmák Európa-bajnokságán az ipari robotika kategória első magyar résztvevőjeként. A siker mutatja, hogy az intézmény számára mennyire fontosak az ipari együttműködések, valamint az, hogy a hallgatók a magas szintű elméleti ismeretek mellett valós gyakorlati tudással is felvérteződjenek. A két fiatal, Kuller Máté és Hökkön Szilárd elhelyezkedéséhez is jó ajánlólevél volt a verseny.

Győr, 2021. október 25. – Papp Zsolt, SZEhírek

Tovább

Kézai Simon Program Pont nyílt a győri Széchenyi István Egyetemen

kezai (1).JPGPartnerségi megállapodást írt alá a győri Széchenyi István Egyetem kancellárja, dr. Kovács Zsolt és Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az együttműködés keretében az Egyetemi Könyvtár és Levéltár épületében Kézai Simon Program Pont nyílt, ahol a Széchenyi István Egyetem munkatársai segítségét igénybe véve bárki megőrizheti analóg technikával készült fényképeit és az azokhoz fűződő információit a kezai.hu oldalon.

Győr, 2021. október 21. – Czeiner-Szűcs Anita, SZEhírek

Tovább

Herczeg Ágnes életét megváltoztatta az első Széchenyi-egyetemi borklub

A magyar borospalackokba zárt szenvedélyt és történeteket közvetíti a világ vezető borszakértői között számon tartott Herczeg Ágnes. A Széchenyi István Egyetemen végzett szakember többek között elárulta, miért számít egzotikumnak a nemzetközi piacon a magyar bor, és azt is, miért érzi úgy, hogy London, Lisszabon, New York és Hongkong után újra dolga van a győri egyetemen.

Győr, 2021. október 22. – Czeiner-Szűcs Anita, SZEhírek (Fotók: Nánási Pál és Szmodits Balázs)

Tovább

Díszokleveleket adtak át a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán

Emlékdiploma-átadó ünnepséget rendeztek a Széchenyi István Egyetemen, ahol az 1961-ben és az 1971-ben végzett zenetanárokat köszöntötték az arany és gyémántoklevelekkel. Az eseményen felidézték a győri felsőfokú zenei oktatás fejlődését, amelynek köszönhetően ma már a Művészeti Kar keretein belül zajlik a képzés.

Győr, 2021. október 19. – Papp Zsolt, SZEhírek

Tovább

A minőségi oktatásért dolgozik a Széchenyi István Egyetem új oktatási rektorhelyettese

Még színvonalasabb képzések – többek között ezt tűzte zászlajára dr. Zseni Anikó, a Széchenyi István Egyetem új oktatási rektorhelyettese, aki éppúgy fontosnak tartja a hallgatói lemorzsolódás csökkentését, mint új oktatási módszerek bevezetését vagy a 2017-es tantervreform hatásainak az elemzését.

Győr, 2021. október 18. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

A fenntartható fejlődés a célja a Széchenyi István Egyetem Bolyai-ösztöndíjas kutatójának

Tisztán kőolajszármazék-alapú erőforrások mellett növények felhasználásával részben helyettesíthetők a műanyagok, ami nagyban hozzájárulhat a fenntartható fejlődéshez. Ezt a területet kutatja dr. Lendvai László, a Széchenyi István Egyetem adjunktusa, aki elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János-ösztöndíját.

Győr, 2021. október 20. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Ezüstérmet szerzett a Széchenyi István Egyetem két hallgatója a kajak-kenu-világbajnokságon

Egy-egy ezüstéremmel és negyedik helyezéssel zárta a koppenhágai kajak-kenu-világbajnokságot a Széchenyi István Egyetem két hallgatója, Balla Virág és Takács Kincső. Balla Virág ezenkívül még egy tizedik helyet is elért.

Győr, 2021. szeptember 19. – SZEhírek

Tovább

Széchenyi-egyetemi spinoff vállalkozás nyert támogatást termékfejlesztésre és hasznosításra

spinoff_tamogatas (1).jpgA Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően üzletileg hasznosítható termék válhat a Széchenyi István Egyetem két kutatója, dr. Kovács Norbert és dr. Fülep Dávid vezetésével fejlesztés alatt lévő projektportfóliómenedzsment-szoftverből. Maga az egyetem, illetve az intézmény Menedzsment Campusa a szellemi termék létrejöttében, a pályázat előkészítésében és beadásában is fontos szerepet játszott.

Győr, 2021. szeptember 20. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Vári Attila a Széchenyi-egyetemen tanultakat kamatoztatja vízilabda-szövetségi elnökként

vari_attila (1).jpgA Széchenyi István Egyetem sportdiplomácia-képzésén megszerzett tudás alapozza meg sikereimet a Magyar Vízilabda-szövetség élén – vallja Vári Attila kétszeres olimpiai és világbajnok vízilabdázó. Szerinte a sportágban kimondatlan elvárás a megfelelő tanulmányi eredmények felmutatása, ezért számára is egyértelmű volt, hogy diplomát szerez.

Győr, 2021. szeptember 21. – Czeiner-Szűcs Anita, SZEhírek

Tovább

Legújabb csatlakozóként a Széchenyi István Egyetem adott otthont a levéltári vándorgyűlésnek

leveltaros_vandorgyules (1).jpgVándorgyűlést tartott a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség (MFLSZ), melynek legújabb intézményi tagja a Széchenyi István Egyetemen 2020-ban alakult levéltár. A csatlakozás apropójából a tanácskozásnak idén a győri egyetem adott otthont.

Győr, 2021. szeptember 22. – Czeiner-Szűcs Anita, SZEhírek

Tovább

Elindult az Alumni Talk, a Széchenyi-egyetem podcastja

alumni_talk (1).jpgA Széchenyi István Egyetem Kommunikációs és Alumni Irodája közzé tette az Alumni Talk podcast első epizódját. Múlt, jelen, jövő – Együtt megbeszéljük!

Győr, 2021. szeptember 27. – SZEhírek

Tovább

A legfrissebb technológiai újdonságokat használja a Széchenyi-egyetem betonkenucsapata

szenavis (3).jpgLehet betonból kenut építeni? A Széchenyi István Egyetemen régóta tudják, hogy igen! Erre a feladatra vállalkozik évről évre a SZEnavis csapata, amelynek tagjai a gyakorlatban használják fel a legfrissebb betontechnológiai újításokat. A társaság szorosan együttműködik a Járműipari Kutatóközponttal (JKK), amely mentorálással segíti a hallgatók munkáját.

Győr, 2021. szeptember 29. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Ezüstérmet nyert a Széchenyi-egyetem hallgatója a junior cselgáncs-világbajnokságon

sipocz_ezust (1).jpgSipőcz Richárd, a Széchenyi István Egyetem hallgatója, a Széchenyi Egyetem SE sportolója ezüstérmet szerzett az olaszországi Olbiában megrendezett junior cselgáncs-világbajnokságon a nehézsúlyúak között, a +100 kilogrammos súlycsoportban.

Győr, 2021. október 12. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

A legjobbaktól tanulhatnak: a Győri Audi ETO KC elnöke adott elő a Széchenyi-egyetem hallgatóinak

eto_eloadas (1).jpgDr. Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC elnöke a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar meghívására tartott izgalmas előadást a Marketing és Menedzsment Tanszék hallgatóinak. A programon a női kézilabdázás ikonikus alakja, Görbicz Anita is részt vett.

Győr, 2021. október 13. – Papp Zsolt, SZEhírek

Tovább

Prof. dr. Czinege Imre: A Széchenyi István Egyetem fejlődése töretlen volt az elmúlt húsz évben

czinege_imre (2).jpgA Széchenyi István Egyetem minőségi fejlődését igazolja vissza a bővülő képzési kínálat, az egyre növekvő hallgatói létszám és a széles körű kutatási kapcsolatrendszer. Örvendetesen nő a minősített oktatók száma, és biztató a fiatalok fejlődése is” – nyilatkozta dr. Czinege Imre, az intézmény első, 2002–2005 közötti rektora. A professor emeritust abból az alkalomból kérdeztük, hogy nemrégiben a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata állami kitüntetést vehette át felsőoktatási vezetői és oktatói pályája, kiemelkedő ipari, technológiai kutatási eredményei, valamint a Széchenyi István Egyetem akkreditációja érdekében végzett munkája elismeréseként, a Széchenyi István Egyetem Akadémiai Napján pedig tiszteletbeli doktori címben részesült.

Győr, 2021. október 14. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Koronavírus: a hallgatók döntő többsége beoltatta magát a Széchenyi István Egyetemen

covid_oltottsag (1).jpgA Széchenyi István Egyetem hallgatóinak 80 százaléka felvette a koronavírus elleni vakcinát, ezzel is segítve a Covid-19 elleni védekezést. Az intézmény számos járványellenes intézkedése mellett a magas átoltottság is hozzájárul az egyetemi polgárok egészségnek védelméhez.

Győr, 2021. október 15. – Hancz Gábor - Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

I. Győri Klíma Expó: kitüntetett szerepben a Széchenyi István Egyetem

klimaexpo (1).jpgA Szigetköz és a Csallóköz jövőjét megalapozó Insula Magna Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Programot, a Környezetmérnöki Tanszék nyitott laboratóriumi szolgáltatásait és tevékenységeit, valamint az Apáczai Csere János Kar edukációs projektjeit is közelebb hozta az I. Győri Klíma Expo látogatóihoz a Széchenyi István Egyetem.

Győr, 2021. szeptember 28. – Czeiner-Szűcs Anita, SZEhírek

Tovább

Akadémiai Nap – Új korszak a Széchenyi István Egyetem történetében

akademai_nap (1).JPGA modellváltás nem egyszerű fenntartóváltás. Új szövetség jött létre: a fenntartó alapítvány és az egyetem közötti szoros együttműködés egyetemünk polgárai, a jövő generációi, városunk, a régió javára” – hangsúlyozta ünnepi beszédében dr. Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a XXVIII. Akadémiai Nap megnyitóján. A szenátus ünnepi ülése alkalmából doktorokat avattak, és a kitüntető címek mellett átadták a Pro Universitate díjat és a Hegedüs Gyula Tudományos Ösztöndíjat.

Győr, 2021. szeptember 30. – Czeiner-Szűcs Anita, SZEhírek

Tovább

Sikerrel indult el a Magyar Táncművészeti Egyetem kihelyezett képzése a Széchenyi István Egyetemen

tanc_kepzes (2).jpgTáncművész és próbavezető diplomát szerezhetnek azok a fiatalok, akik felvételt nyertek a Magyar Táncművészeti Egyetem Széchenyi István Egyetemen indított kihelyezett képzésére. A két intézmény a komplex ismereteket nyújtó szak kapcsán szorosan együttműködik a Győri Balett-tel.

Győr, 2021. október 6. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Ingyenes gokart roadshow Talmácsi Gáborral és a Széchenyi István Egyetemmel

talmacsi_roadshow (1).jpgGokartversenyekre és színes családi programokra kerül sor a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. által szervezett Junior Gokart Challenge 2021 elnevezésű ingyenes rendezvényen szombaton a győri ETO Parkban. Az eseményen a Széchenyi István Egyetem hallgatói csapatai is bemutatkoznak, valamint ott lesz a Willisits Team gokartcsapat, amelynek kutatás-fejlesztési partnere az intézmény Járműipari Kutatóközpontja.

Győr, 2021. október 7. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

ZalaZONE innovációs nap: a Széchenyi-egyetem élen jár az autonóm járművek és a drónok kutatásában

zalazone (1).jpgA Széchenyi István Egyetem meghatározó részvételével rendezték meg Közép-Európa legkorszerűbb tesztpályáján a III. ZalaZONE Innovációs Napot, amelyen az intézmény bemutatta legfrissebb autonómjármű- és dróntechnológiákkal kapcsolatos kutatási és fejlesztési eredményeit. Az eseményen megalakult a Magyar Tudományos Akadémia észak-dunántúli regionális szervezetének Járműipari Munkabizottsága, amelynek elnöke dr. Szauter Ferenc, a győri egyetem Járműipari Kutatóközpontjának központvezetője lett.

Győr, 2021. október 10. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Együttműködési megállapodás: a rendőrfőkapitányság is partnerre talált a Széchenyi István Egyetemben

rendorseg_SZE (2).jpgEgyüttműködési megállapodást írt alá a Széchenyi István Egyetem és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság. A két fél partnersége hosszú évekre nyúlik vissza, a mostani dokumentum révén pedig újabb dimenziók nyílnak.

Győr, 2021. október 8. – Czeiner-Szűcs Anita, SZEhírek

Tovább

Új publikációtámogatási program: a Széchenyi-egyetem továbbra is kiemelten támogatja a kutatásokat

A Széchenyi István Egyetem átvállalja oktatói, kutatói és doktoranduszhallgatói tudományos publikációinak közlési díját egy újonnan indított program keretében. A kutatásokat az intézmény nemzeti és nemzetközi tudományos adatbázisok, online idegen nyelvű folyóiratok mintegy 150 millió forint értékű előfizetésével, valamint a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány támogatása révén ösztöndíjjal is segíti.

 

Tovább

Az Audi Hungaria 20 éves Műszaki Fejlesztését ünnepli és bepillantást ad a jövőbe (X)

  • A győri Műszaki Fejlesztés két évtizede aktívan formálja a jövő mobilitását
  • További bővítés egy kétszámjegyű eurómilliós összegű beruházással
  • Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke: „Az elektromobilitásra fókuszálva tovább erősítjük szolgáltatási portfóliónkat a fejlesztés területén és ezáltal vállalatunk versenyképességét“

 

Ok az ünneplésre: megtartották az Audi Hungaria Műszaki Fejlesztésének jubileumi rendezvényét. Az új, elektromobilitás által fémjelzett korszakot Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, dr. Dézsi Csaba András, Győr város polgármestere, Peter Kössler, az AUDI AG termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanácsi tagja és Oliver Hoffmann, az AUDI AG műszaki fejlesztésért felelős igazgatótanácsi tagja közösen indította el Alfons Dintnerrel, az Audi Hungaria igazgatóságának elnökével. Az Audi Konszern harmadik legnagyobb fejlesztési központjaként Győr is jelentősen hozzájárul az elektromobilitás jövőjének alakításához.

Tovább

Tovább bővíti fejlesztési bázisát a Széchenyi István Egyetem a ZalaZONE-on

zalazone (1).jpgÚj inkubációs épülettel, valamint a járműipari kutatásokat segítő eszközökkel, berendezésekkel is bővül a Széchenyi István Egyetem ZalaZONE-on meglévő infrastruktúrája, tovább erősítve az intézmény zalaegerszegi jelenlétét. Az építkezések még szeptemberben elkezdődhetnek.

Győr, 2021. szeptember 17. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Még egyszerűbben lehet pályázni Erasmus+-ösztöndíjra a Széchenyi István Egyetemen

erasmus+ (1).jpgA Széchenyi István Egyetem egyszerűsítette, könnyítette az Erasmus+-pályázat feltételeit, így még többen tanulhatnak a több mint 200 európai partneregyetem valamelyikén. Mindez nemcsak a magyar, hanem az önköltséges nemzetközi hallgatókra is vonatkozik. A beadási határidő október 8., péntek.

Győr, 2021. szeptember 17. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Több mint 200 elsőévessel kezdődött meg a tanév a Széchenyi István Egyetem óvári karán

ovar_evnyito (1).jpgÜnnepélyes tanévnyitó és diplomaátadó ünnepséget tartottak a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán. Az eseményen díszoklevelet vehettek át az évtizedekkel ezelőtt végzett öregdiákok.

Győr, 2021. szeptember 14. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Mathias Corvinus Collegium–Széchenyi-egyetem: együttműködés a fiatal tehetségek támogatására

MCC (1).jpgSzorosabbra fűzi kapcsolatát a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a győri Széchenyi István Egyetem. A két intézmény újabb lehetőségeket kínálva segíti a fiatalokat tehetségük kibontakoztatásában, felismerve, hogy a legelőnyösebb, ha erre minél több szakmai közösségben nyílik mód. Az öt évre szóló együttműködési megállapodást az MCC részéről Szalai Zoltán főigazgató, az egyetem képviseletében pedig dr. Filep Bálint elnök és dr. Baranyi Péter rektor írták alá az immáron 25 éves tehetséggondozó intézmény győri központjában.

Győr, 2021. szeptember 14. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

frissítés

Események

Elektronikus ZH nap 2021. október 27. 08:00 - 15:00
Domokos Bernadett értekezésének védése 2021. október 27. 10:00 - 11:30
Hallgatói klubkoncert 2021. október 27.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. október 29. - 2021. október 30.