A nemzetközi kávétrendeket hozta el Győrbe a Széchenyi István Egyetem új kávézója
„Ahogy a jó bort, a jó kávét is tisztán isszuk” – vallja a Rusty Coffee brand egyik alapítója, aki szerint a kávézás harmadik hulláma megteremtette az igényt a gourmet kávéfogyasztás iránt. Ez az exkluzív élmény már a Széchenyi István Egyetemen is elérhető: a Mosoni-Duna holtág szomszédságában a napokban nyitott Uni by The Rusty Coffee, amely amellett, hogy speciality kávézóként a „kávéínyencek” kedvelt helye lehet, a campus szolgáltatásportfólióját is tovább színesítheti.
Győr, 2021. május 18. – Horváth Márton, SZEhírek
Az utóbbi években számos látványos infrastrukturális beruházás történt a Széchenyi István Egyetemen, ami együtt járt az intézményhez köthető vendéglátóegységek szaporodásával is. A fejlesztéseknek köszönhetően az intézmény központi campusa modern és színvonalas szolgáltatási kört biztosít az egyetemi polgároknak és az ide érkező vendégeknek – a skála ma már az üzemi étkezdétől (Széchenyi Étterem) a prémium bárokig (Elixir Bar ’n Kitchen, Sieger Sportbár) terjed. A portfólió ezekben egy speciality kávézóval bővült, amely az egyetemi sportpark területén, a Mosoni-Duna holtág szomszédságában, Győr egyik kedvelt pihenőövezetében kapott helyet.
Az új kávézó az egyetem 100 százalékos tulajdonában álló Pannon-Famulus Kft. és a Rusty Caffee brandet birtokló Urban Family Zrt. együttműködésével jött létre, a jellegzetes konténerkávézóiról ismert The Rusty Coffee brand részeként. A márka alapítói egy speciality kávézóhálózat létrehozását tűzték ki célul, amely minőségi világos pörkölésű kávékat kínál az igényes kávéfogyasztók számára, természetes környezetben, fiatalos hangulatú enteriőrrel. A most megnyitott győri kávézó a harmadik az országban Balatonakarattya és Budapest után, amely - egy közös együttműködés keretén belül - a The Rusty Coffee brandhez tartozik.
A kávézóban nemcsak beltéren, hanem teraszon is helyet foglalhatnak a vendégek. (Fotó: Májer Csaba József)
A Rusty Coffee egyik alapítója portálunknak elmondta, a magyar igazi kávéfogyasztó nemzet, amelyből mára kinőtt egy minőségi kávézási trendeket követő társadalmi réteg.
„Az egy főre vetített speciality kávézók száma nálunk a második Európában. Mondhatjuk azt is, hogy London után Budapesten van a legtöbb prémium kávézó” – nyilatkozta portálunknak az alapító, majd hozzátette, szeretnék, hogy vidéken is minél több helyen élvezhesse a közönség ezt a minőséget, ezért kifejezetten örültek a Széchenyi István Egyetem megkeresésének.
„Mi a kávézás harmadik hullámát képviseljük, amely egy teljesen új gasztroélményt jelent. A legtöbben a sötét pörkölésű olasz típusú kávé ízvilágához vannak hozzászokva. A kávébab termőterülettől függetlenül sötétre való pörkölésével, »megégetésével« egy konstans keserű ízvilág biztosítható. A különböző termőterületekről, sajátos feldolgozási eljárások után a zöldkávé változatos ízvilágát, jó minőségű savait, gyümölcsös ízjegyeit egyedi pörköléssel hívjuk elő. Ennek felfedezése egy újfajta gourmet attitűdöt jelent, mi ezt szeretnénk terjeszteni” – magyarázta.
Minőségi világos pörkölésű kávékat kínálnak az igényes kávéfogyasztók számára. (Fotó: Májer Csaba József)
„A jó kávé olyan, mint a jó bor, persze csak akkor, ha hagyunk magunknak is időt, hogy »megértsük«. Mi azt valljuk, hogy a világos pörkölésű kávék ízvilága önmagában is érdekes, igaz, a klasszikus sötét pörköléshez szokott kávéfogyasztók valószínűleg eleinte savanyúnak fogják érezni. Természetesen idővel ez az érzet megváltozik és az eleinte savas ízt a gyümölcsök, például eper, barack, cseresznye ízjegyei fogják felváltani. Érdemes ráhangolódni, még senki sem bánta meg” – mutatott rá az alapító.
Azoknak sem kell aggódni, akik a klasszikus kávékhoz szoktak hozzá, ők is megtalálhatják személyes kedvenceiket a Uni by the Rusty Coffee választékában, így természetesen van hosszú kávé vagy capuccino is a kínálatban. A kávékon kívül a termékportfólióban megtalálhatók prémium kategóriás teák, magas kakaó tartalmú valódi forró csokoládé, alternatív tejek, kólák és üdítők is. Természetesen sör és bor is szerepel a választékban, a nyárra pedig különböző szörpökkel, smoothiekkal és koktélokkal készülnek. Azok számára, akik harapni szeretnének valamit, különböző szendvicsek, péksütemények és kekszek állnak rendelkezésre az étlapon.
Az üzemeltető hangsúlyozta, a környezetvédelemre különös figyelmet fordítanak, ennek érdekében újrahasznosítható csomagolóanyagokkal dolgoznak, az egészségre és a környezetre ártalmatlan, biológiailag lebomló, növényi alapú tisztitószereket alkalmaznak, a beszállítók kiválasztásánál pedig elsőbbséget élveznek a természetes alapanyagot felhasználó vállalkozások. Szintén környezetkímélő megoldás, hogy a kávézó alapozása beton helyett talajcsavaros technológiával készült, így jelentősen kisebb nyomot hagy maga után, és a terültrendezési munkálatok is kevésbé gyérítik a növényzetet.
„A Rusty Coffee koncepciójához szorosan hozzátartozik a kávézó kialakítása is. Az Aranypart II. melletti felépítmény három darab ’40-es tengeri konténerből készült, valamint tartozik hozzá egy terasz is. A kifinomult, elegáns kávéházaktól eltérően kifejezetten fiatalos, trendi designt képzeltünk el, ezért döntöttünk a fa és a rozsda kombinációja mellett” – árulta el érdeklődésünkre a brand képviselője.
A Uni by the Rusty Coffee nem pusztán a Széchenyi István Egyetem, hanem az Aranypart II. életét is felpezsdítheti, elvégre mióta a szabadstrand egykori büféje bezárt, a holtág közvetlen közelében nem volt vendéglátás. Ez a helyzet most a kávézó megnyitásával megszűnt, így Győr egy frekventált, népszerű zöldövezete kapott turisztikai szolgáltatást.
„A győri önkormányzat a Széchenyi István Egyetem szoros partnereként örömmel tapasztalja, hogy az intézmény magas színvonalú oktatási és kutatási tevékenysége mellett más területeken is egyre fontosabb szerepet játszik a város életében. Ennek része a campus és közvetlen környezetének folyamatos fejlesztése, amit példáz a mostani beruházás is” – nyilatkozta kérdésünkre Szeles Szabolcs, a megyeszékhely pénzügyekért felelős alpolgármestere.
A politikus hozzátette: az új létesítmény további lehetőséget nyújt a szabadidő tartalmas eltöltésére az Aranypart II.-n, ahol a futó-, kosár-, foci- és strandröplabdapályát, valamint teqballasztalt magában foglaló egyetemi sportpark, valamint a Mobilis Interaktív Kiállító Központ révén már eddig is színvonalas szolgáltatások álltak az érdeklődők rendelkezésére.
A kávézó gyönyörű természeti környezetben, az egyetemi sportpark területén, a Mosoni-Duna holtága közelében helyezkedik el. (Fotó: Májer Csaba József)