A Széchenyi-egyetem építész hallgatói adtak ötleteket a győri belvárosra

Érintésmentes ivókút, moduláris sportpark, folyóparti lépcsőpad – kreatív ötletek sorát ismertették a Széchenyi István Egyetem designkurzusának építészszakos hallgatói a részben online, részben a győri városházán megtartott vizsgabemutatón. Az esemény jól példázta az intézmény és a győri önkormányzat közötti partnerkapcsolatot.

2021. január 21. – Hancz Gábor, SZEhírek

„Győr jövőjét azok a fiatalok jelentik, akik szeretik a várost. Kíváncsiak vagyunk, hogy mit gondolnak, hiszen ők látják a jelenlegi trendeket, és azt, hogy mi érdekli a korosztályukat. Ezért is szeretnénk bevonni őket a városépítésbe. A generációk szétválasztása helyett összefogásra van szükség” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András polgármester a Széchenyi István Egyetem desingkurzusának győri városházán megtartott vizsgabemutatóján. A járványügyi előírások miatt a hallgatók online kapcsolódtak be az eseménybe, míg a zsűri személyesen volt jelen a Bisinger-teremben, ahol az önkormányzatot nemcsak a polgármester, hanem Radnóti Ákos alpolgármester és Gyimóthy Ákos főépítész is képviselte, jelezve, mennyire fontosnak tartják az egyetemmel való szoros kapcsolatot és az ott folyó munkát.

 

A vizsgabizottság tagjai: Gyimóthy Ákos főépítész, dr. Géczy Nóra docens, dr. Dézsi Csaba András polgármester, dr. Konczosné dr. Szombathelyi Márta professzor és dr. Rámháp Szabolcs adjunktus. A hallgatók – mint a kivetítőn látható – online jelentkeztek be. (Fotó: Májer Csaba József)

Dr. Géczy Nóra, az Épülettervezési Tanszék docense elmondta: 2009-ben indították el a kurzust, felismerve, hogy a design az építészeti képzésben is hangsúlyt kell kapjon. Az órák során nemcsak formatervezéssel és építészettel, hanem magával a tervezés folyamatával is foglalkoznak, s ennek keretében tavaly kezdtek együttműködni a győri önkormányzattal. A hallgatók feladata a városi élettel összefüggő, fenntartható és élhető terek kialakítását célzó koncepciók készítése volt, amelyeket kiállításon is bemutattak. „Nagy érdeklődés kísérte mindezt, azt gondolom, azért, mert az egyetem nyitott arra, hogy hozzájáruljon a város fejlődéséhez, s a városvezetésen is érezhető a fogadókészség a közös munkára” – fejtette ki az oktató, aki hozzátette: vállalatokkal – például a Rábaluxszal és a GYSEV-vel – is együttműködtek az elmúlt években. Ezen kapcsolatok szintén hasznosak, amit mutat, hogy hallgatóik az elmúlt évben az Országos Tudományos Diákköri Konferencia építészeti szekciójának első helyét szerezték meg a GYSEV FLIRT motorvonatai belső tereinek megtervezésével.

Ilyen előzmények után nem volt kérdés a folytatás. A hallgatóknak a mostani szemeszterben is a (bel)városi élet problémáira kellett reflektálniuk, megoldásokat felmutatniuk. Dr. Géczy Nóra szerint a mai fiatalok mindennapjaihoz kapcsolódó, modern ötletek születtek, például Neuberger Brigitta folyóparti lépcsőpadot, Orbán Vanessza használtsütőolaj-állomást, Rajczi Anna Dorottya moduláris sportparkot, míg Hermándy László extrémsport-pályát tervezett.

Két koncepció esetében az is felmerült, hogy érdemes volna a termék létrehozására startup vállalkozást létrehozni. A Rábca-parti, Győrhöz közeli Börcsön élő Gyúrós Ákos a győri Virágpiacot gondolta újra. „Központi fekvésű térről van szó, amely megérett az átalakításra. Olyan padot terveztem oda, ami egyrészt ülőalkalmatosság, másrészt piacnapokon átalakulhat, és komplex standként használható. Mechanikáját elektromotorok mozgatnák, az ehhez szükséges energiaellátást pedig napelemek biztosítanák” – ismertette kérdésünkre.

A másik ilyen nagy figyelmet kapott ötlet a győrladaméri Szabó Enikőé, aki a koronavírus-járványra reagálva érintésmentes ivókutat talált ki. A szerkezet érzékelőkkel működne, amelyhez az elektromos energiát a szél hatására létrejövő rezgések biztosítanák.

Neuberger Bettina lépcsőpadokkal tenné hangulatosabbá a Rába-partot.

 

Tóth Réka az egyetemhez közeli Kálóczy teret gondolta újra.